Amstaff & Terveys

Amstaffeilla esiintyy perinnöllisiä sairauksia, eli sairauksia, jotka siirtyvät vanhemmilta pennuille. Paras tapa yrittää saada itselleen terve pentu on luonnollisesti hankkia koira terveistä, virallisesti tutkituista vanhemmista. Tämäkään ei aina ole tae terveydestä, sillä moni perinnöllinen sairaus periytyy monen geenin vaikutuksesta (polygeenisesti), ja myös kliiniseesti tutkitut, itse terveet vanhemmat voivat piilevästi kantaa tiettyä sairautta, jota sitten periyttävät jälkipolvelle.

Amstaffit kuuluvat PEVISA:an (perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelmaan), joka toimii Suomen Kennelliiton ohjauksessa ja alaisuudessa. Ennen kuin pentue rekisteröidään, tulee sen vanhemmista olla SKL - FKK:n hyväksymät tutkimuslausunnot.

Amstaffien PEVISA-ohjelmassa ovat mukana lonkat, kyynärät sekä silmät. Näiden lisäksi tulee vanhempien ataksia-status ehdottomasti olla selvillä, jotta vältetään sairaiden koirien syntyminen. (lähde.https://amstaffiyhdistys.net/amstaffi/terveystiedot/)

Lonkkanivelen kasvuhäiriö

Lonkkanivelen kasvuhäiriö eli "lonkkavika" on todettu olevan perinnöllinen vika. Vaikae-asteisena se saattaa aiheuttaa koiralle kipua.

Lonkkanivelen kasvuhäiriö jaetaan asteikkoon: A=Ei muutoksia, B=Lähes normaali, C=Lievä, D=Keskivaikea, E=Vaikea

Lonkkanivelen kasvuhäiriöön voi liittyä myös nivelrikkoa.

Kyynärnivelen dysplasis

Kyynärnivelen dysplasian on todettu olevan perinnöllinen vika.

Kyynärnivelen kasvuhäiriössä voi olla kyseessä luutumishäiriö tai nivelen eri osien yhteensopimattomuus (olkavarsi, kyynärluu, värttinäluu) Kasvuhäiriö aiheuttaa ärsytystä nivelille ja tämä saattaa muodostaa luupiikkejä.

Kyynärnivelen asteikko: 0=Ei muutoksia, 1=Lievä, 2=Kohtalaiset, 3=Voimakkaat muutokset

Silmäsairaudet

RD = Verkkokalvon vajaakehitys. On synnynnäinen sairaus, jossa on eri vakavuusasteisia häiriöitä.

Katarrakta = Perinnöllinen harmaakaihi. Sumentaa silmän linssin osittain tai kokonaan, jolloin koira sokeutuu. Yleensä oireet ovat lieviä. Sairautta kantava koira suljetaan pois jalostuksesta.

PHTVL/PHPV = Sikiökautisen kehityshäiriön seurauksena silmässä vaihtelevan asteisia muutoksia linssin takaosassa ja lasiaisessa. Nämä voidaan havata jo pennulla. Sairaudessa on eri asteita lievästä täyteen sokeuteen.

Distichiasis = Ylinmääräiset ripset. On perinnöllinen sairaus, jossa luomen reunassa kasvaa ylinmääräisiä ripsiä. Oireita voi olla oireettomasta pahasti oireilevaan.

Hermostoperäiset sairaudet

Kuvan koirat eivät liity sairauksiin.

Epilepsia = "Kaatumatauti" on koirien yleisin hermostosairaus. Se voi johtua perinnöllisistä ja ei-perinnöllisistä syistä. Muista syitä on kasvaimet, traumat, infektiot, metaboliset häiriöt. Kaikki koirarodut ovat alttiita epilepsiaan johtavalle perimän muutokselle. Lääkkeillä voidaan pitää oireita osittain hallinnassa. 

Tilannetta kuitenkin pahentaa merkittävästi koirien sisäsiittoisuus (lähisukua olevien siittäytyminen, korkea sukusiitos prosentti) ja puhdasrotuisuus, joka johtaa molempien Epm2b geenikopioiden tuhoutumiseen. Sisäsiittoisuuden vuoksi rikkoutuneet geenikopiot leviävät koirasta toiseen rodun sisällä ja kokonainen rotu voi joutua uhanalaiseksi epilepsian edessä. Puhdasrotuisuuden ja sisäsiittoisuuden vuoksi virheelliset geenit ovat rikastuneet nopeasti koirapopulaatiossa ja nyt myös hiljattain levinneet eri puolille maailmaa. (lähde.Hannes Lohi haastattelu)

Ataxia = Pikkuaivojen rappeutumissairaus. On perinnöllinen. Oireena tasapainohäiriöt. Sairaus on ennenaikaseen kuolemaan johtava, mutta ilmeisesti kivuton koiralle.

Ataxian toteamisesksi on kehitetty geenitesti. Testin perusteella koira voidaan todeta terveeksi, kantajaksi tai sairaaksi. Sairaita ei käytetä jalostukseen.

Ihosairaudet

Furunkuloosi = "Tassutulehdus", voi myös esiintyä ihotulehduksena muualla. Sairaus yleensä puhkeaa, kun koiran vastustuskyky on heikentynyt jostain syystä. Apua voi löytyä lisäöljyvalmisteista (lohiöljy, helokkiöljy)

Demodikoosi/Nuoruusiän demodikoosi = Sikaripunkki. Näitä ihottuman aiheuttajia on lähes kaikilla koirilla ainakin pieniä määriä ja elävät haitattomina koiran karvatupissa ja talirauhasissa. Tässäkin tilanteessa vastustuskyvyn heikkemisen seurauksena voivat sikaripunkit lisääntyä  aiheuttaen  paikallisen tai yleisen demodikoosin. Amstaff pennuilla voi esintyä 3-6kk iässä demodikoosin paikallinen muoto, eli nuoruusiän demodikoosi. Pennulle voi ilmetä karvattomia läiskiä pään. selän ja/tai raajojen alueille. Nämä yleensä paranevat ilman hoitoa seuraavan 6kk aikana.

Yleistynyt demodikoosi on vakava ihosairaus, jossa karvattomat alueet laajenevat ja tulee vakavempia ihomuutoksia. Myös yleisoireina väsymys, kuume, ruokahaluttomuus, imusolmukkeiden muutokset. Sairaus on erittäin harvinainen.

Allergiat ja yliherkkyydet = yleisimmät atopia, huonepöly, jauhopunkki ja varastopunkki. Myös siitepöly voi aiheuttaa oireita herkille yksilöille. Yleisimmät ruoka-aineyliherkkyydet ovat vehnä, riisi, ja maissi. Myös kala, muna, soija, sika, nauta ja kana.

Hormoniperäiset oireet = ovat yleisiä amstaffeille. Varsinkin nartuilla ensinmäisen ja toisen juoksun jälkeen. Myös nuorilla uroksilla voi olla aknen tapaista näppylää . Hormooniperäiset iho-oireet eivät yleensä haittaa koiraa tai häiritse sitä kutinalla tai tulehtumalla. Menevät yleensä itsestään ohi.